Welzijn best

Hardlopen zonder ongemak : 10 Onmisbare Tips voor Elke Hardloper

Geplaatst op

Hardlopen was voor mij geen feestje. Maar met deze tips was het zeker een stuk beter gegaan en had ik wat blijvende uitdagingen voorkomen. Ik vond/vind het nog steeds de ideale sport omdat je het lekker buiten kunt doen, alleen en op ieder moment van de dag (avond/nacht).

Maar helaas, als je jezelf niet goed informeert, dan maak je wat cruciale beginnersfouten. Maar ook de doorgewinterde hardloper heeft zo zijn of haar challenges. Want je voeten, kuiten en benen worden zwaar belast. Ik heb laatst mijn fysiotherapeut uitgehoord over de meest voorkomende uitdagingen en ook een aantal van mijn klanten die pedicure zijn geven aan dat de voeten, benen en kuiten flink op hun ‘donder’ kunnen krijgen.

Elke stap, elke kilometer, elke helling, elke ondergrond heeft namelijk invloed op deze vitale delen van je lichaam. Dus, hoe zorg je ervoor dat ze in topconditie blijven?

Start met een Dagelijkse Voetmassage 

Begin en eindig je dag met een voetmassage. Gebruik deep blue rub gemengd met copaiba olie. Deze combinatie kan helpen bij stijfheid en ongemakken. Besteed extra aandacht aan gebieden die gevoelig zijn, zoals de bal van de voet of de hiel.

Voetmassage: Begin bij de hiel en werk naar de tenen met een stevige maar zachte druk. Dit bevordert de bloedsomloop en vermindert stijfheid. Gebruik bij de massage ongeveer de hoeveelheid ter grootte van een erwt van de deep blue rub. Voor een extra boost, ‘layer’ eerst met copaiba touch voor het aanbrengen van de crème.

Let op: Na gebruik je handen wassen om te voorkomen dat je menthol uit de rub in je ogen krijgt.

Stretching met Olie 

Voor en na je run, meng een druppel aromatouch olie met een handje gefractioneerde kokosolie. Rek je voeten, kuiten en benen uit met dit mengsel om flexibiliteit te bevorderen en stijfheid te verminderen. Tip van mijn fysiotherapeut: Rek je kuiten zodat er niet te veel spanning op de onderkant van je voeten komt. Dit kan leiden tot ongemakken van de pezen onder de voeten (hielspoor).

Warmte en Koude Behandeling 

Na een bijzonder zware run, wissel je af tussen warme en koude behandelingen. Bijvoorbeeld, dompel je benen eerst in koud water voor een paar minuten, gevolgd door warm water. Na deze behandeling, neem een handje gefractioneerde kokosolie en een paar druppels deep blue olie en masseer dit in voor extra verlichting.

Kuit- en Beenmassage Technieken 

Een grondige beenmassage na een run kan wonderen doen. Gebruik de supermint roller  voor een verkoelend effect. Maak lange strijkbewegingen van de enkel naar de knie, en focus op gebieden met veel spanning, stijfheid of ongemak.

Bad met Etherische Oliën 

Gun jezelf af en toe een verzorgend bad. Meng aromatouch en copaiba oliën in je badwater in badzout met een beetje gefractioneerde kokosolie. Dit biedt een rustgevende ervaring die stijve spieren helpt te ontspannen.

Hydratatie en Huidverzorging 

Droge huid kan ongemakkelijk zijn en kan zelfs leiden tot andere voetproblemen. Houd je huid gehydrateerd. Sommige etherische oliën kunnen ook helpen bij hydratatie, maar zorg ervoor dat je ze verdunt en test op een klein stukje huid om irritatie te voorkomen.

Gebruik bijvoorbeeld deze Dagelijkse Voetcrème voor Hardlopers

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Smelt het kokosvet in een pan op laag vuur. Haal van het vuur en voeg de etherische oliën toe. Meng goed en laat het mengsel afkoelen en stollen. Bewaar in een luchtdichte pot. Masseer je voeten dagelijks met deze crème.

Compressie en Oliebehandeling 

Combineer het dragen van compressiesokken met deep blue rub.

Verzorging van voeten en schoenen 

Hardlopen kan soms blaren veroorzaken. Om dit te voorkomen, houd je voeten droog en draag goed passende schoenen. Voor de verzorging van je voeten, gebruik de lavendel touch roller of correct x. Ook belangrijk om regelmatig een pedicure te bezoeken die je nagels en voeten onder handen neemt.

Verfrissende Voetspray Ingrediënten:

Combineer teatree olie en water in een sprayfles. Goed schudden voor elk gebruik. Spray deze mix op je voeten na elke run voor een verfrissend gevoel.

Natuurlijke Deodorant voor Sportschoenen

  • 50 gram baking soda (zuiveringszout)
  • 5-10 druppels purify olie 

Meng baking soda en purify olie in een kom. Bewaar in een suikerstrooier of een afgesloten pot. Strooi een beetje van het mengsel in je schoenen na elke run. Dit mengsel helpt nare geurtjes te neutraliseren en houdt je schoenen fris.

De combinatie van goede verzorgingspraktijken en het wonder van etherische oliën kan je hardloopervaring transformeren. Je voeten, kuiten en benen dragen je kilometers ver, dus geef ze de zorg en liefde die ze verdienen! 

Leanne van Helio 

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze blogs voor meer zicht op welzijn. We houden je graag op de hoogte met tal van leuke gezondheidstips.

Contactgegevens

Via info @ welzijnbest.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden